Israelische kunstenaars schrijven brief aan deelnemers eurosong om te vragen te boycotten

afbeelding

Geachte Eurovisie deelnemers,

Wij zijn Israëlische kunstenaars, muzikanten, filmmakers en auteurs. Velen van ons ondertekenden een brief ter ondersteuning van Palestijnse oproepen om het Eurovisiesongfestival vanuit Tel Aviv te verplaatsen. Hier is waarom.

Als Joodse Israëliërs die hunkeren naar een vreedzame, democratische samenleving, erkennen wij dat er geen manier is om dat te bereiken zonder een einde te maken aan de onderdrukking van miljoenen Palestijnen door onze regering. Een samenleving kan niet als democratisch worden beschouwd als zij een militair bewind over miljoenen mensen voert en hen fundamentele rechten ontzegt, waaronder het recht om te stemmen. Wat betekent democratie als een vijfde van de Israëlische burgers, Palestijnse Arabieren, bij wet gelijke rechten worden ontzegd?

Onze jonge mannen en vrouwen zijn verplicht om te dienen in het Israëlische bezettingsleger, om deel te nemen aan het plegen van allerlei misdaden tegen Palestijnen, waaronder het handhaven van een illegale belegering van Gaza.

"We zullen voor altijd bij het zwaard leven", beloofde onze fanatieke premier Benjamin Netanyahu. Welnu, we willen niet bij het zwaard leven! We willen een normaal en vreedzaam leven leiden, zonder iemand te onderdrukken of te onderwerpen. We willen niet dat onze kinderen zich aansluiten bij een leger dat door het grootste deel van de wereld beschuldigd wordt van het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

In Tel Aviv zelf hanteert Israel momenteel allerlei juridische en economische drukkingsmiddelen om de oorspronkelijke Palestijnse bewoners te verdrijven, waaronder families uit hun huis zetten, het vernietigen van huizen in eigendom van Palestijnen en hele wijken bewusrt onderfinancieren en verwaarlozen.

U zult optreden in het Tel Aviv Expo centrum, op de ruïnes van het Palestijnse dorp al-Shaykh Muwannis, waarvan de inwoners onder dwang ontheemd waren en nooit meer mochten terugkeren.

We hebben goed nagedacht over uw geplande optredens. Aan de ene kant zou het zo geweldig zijn om je muziek en je boodschappen van inclusiviteit te horen. Aan de andere kant zal deze boodschap worden overgebracht in Tel Aviv, dat Israël gebruikt als middel voor public relations, om de aandacht af te leiden van de militaire bezetting, het apartheidsbeleid en de etnische zuivering van het inheemse Palestijnse volk. Het zou de perfecte afleiding zijn.

Wij, als kunstenaars, kunnen niet stilzwijgend toekijken hoe onze Palestijnse collega's het zwijgen wordt opgelegd, worden ontmenselijkt en lijden onder Israelisch geweld, en we vragen u om samen met ons uw stem te laten horen. Palestijnse kunstenaars hebben er bij u op aangedrongen dat u zich terugtrekt uit Eurovisie, en wij sluiten ons aan bij hun oproep, in hun belang en voor onze eigen toekomst.

Met vriendelijke groeten,

Aviad Albert, musician
Shlomit Altman, artist
Meira Asher, sound artist
Kerem Blumberg, filmmaker
Dror Dayan, filmaker
Anat Even, filmmaker
Ohal Grietzer, musician
Nir Harel, artist
Avi Hershkovitz, film director
Liad Hussein Kantorowicz, performance artist
Noki Katan, DJ
Jonathan Ofir, conductor and violinist.
Hagar Ophir, installation and performance artist
David Oppenheim, artist, musician
Michal Peleg, writer
Nira Pereg, artist
Timna Peretz, filmmaker
Sigal Primor, artist
Danielle Ravitzki, musician, visual artist
Ben Ronen, visual artist
Michal Sapir, musician, writer
Anka Schneidermann, artist
Yonatan Shapira, musician
Eyal Sivan, documentary filmmaker
Eran Torbiner, documentary filmmaker
Eyal Vexler, art and cultural producer and curator
Oriana Weich, artist