Activisten richten symbolische checkpoints op aan de VRT en RTBF uit protest tegen Eurovisiesongfestival in Israël

copyright foto: CC: Kanel34

Activisten richten op 14 mei symbolische checkpoints op aan de ingangen van de VRT en RTBF. Ze deden dit verkleed als Israëlische soldaat en Palestijnse gevangen, om naar eigen zeggen “de dagelijkse realiteit van de bezetting te tonen”. De openingsceremonie van het festival was reeds het toneel van protest van Israëlische activisten.

Activisten richten op 14 mei symbolische checkpoints op aan de ingangen van de VRT en RTBF. Ze deden dit verkleed als Israëlische soldaat en Palestijnse gevangen, om naar eigen zeggen “de dagelijkse realiteit van de bezetting te tonen”. Wij doen een beroep op de morele plicht van de publieke omroepen, VRT en RTBF, om het Eurovisiesongfestival dit jaar te boycotten door het niet uit te zenden”, verklaarde een van hen. “Het positieve beeld van Israël dat we te zien zullen krijgen, strookt niet met de realiteit van hoe het land al decennialang de Palestijnen militair bezet en onderwerpt aan een apartheidsregime. De openbare omroep heeft de plicht om daar niet medeplichtig in te zijn. Niet deelnemen is een krachtige boodschap”.

Deze actie vond plaats in navolging van de oproep van Palestijnse maatschappelijke organisaties. Belgische artiesten als DAAN, Raymond van het Groenewoud en Alain Platel spraken zich ook publiekelijk uit voor een culturele boycot. Verscheidene vredesbewegingen en vakbonden verzamelden duizenden handtekeningen gericht aan de openbare omroepen VRT en RTBF.

Muziek kan verbinden en de wereld veranderen. Maar Eurosong faalt daar dit jaar in: Palestijnen hebben namelijk geen toegang tot het evenement. Elke kritische boodschap is verboden”, gaat een van de actievoerders verder. “We kunnen niet spreken van dialoog en democratie als de ene partij de andere militair bezet, economisch onderdrukt en systematisch bombardeert. Vorige week stierven nog meer dan 20 Gazanen door Israëlische bommen. Je moet heel cynisch zijn om dan op een podium te doen alsof er niets aan de hand is. Zoals Desmond Tutu ten tijde van de Zuid-Afrikaanse Apartheid zei: 'Wie neutraal is in een context van onrechtvaardigheid, kiest de kent van de onderdrukker'.”

Wie de actie wil herbeleven, kan hier de livestream van bij de RTBF herbekijken en hier die van aan de kant van de VRT. Een album met foto's vind je hier. De Franstalige actievoerders zonden een radio-emissie uit die hier te herbeluisteren valt.

Op 16 mei werd een delegatie van het platform 'Geen eurosong in Israël' ontvangen door de directie van de RTBF. Ze overhandigden de 3885 handtekeningen van de Belgen die de campagne hebben gesteund.

Ook in de pers ging de actie niet onopgemerkt voorbij.

Nederlandstalige pers:

VRT: Een uitgebreid item in het 19u journaal, item 6, vanaf 19.47'

Studio Brussel: Een interview tijdens Team Germijns vanaf 8:20

Nieuwsblad: Actievoerders blokkeren tijdlang ingangen VRT en RTBF uit protest tegen Eurovisiesongfestival in Israël

Het laatste nieuws: Actievoerders blokkeren tijdlang ingang VRT uit protest tegen Songfestival in Israël

BruzzActievoerders blokkeren VRT uit protest tegen songfestival in Israël

 

Franstalige pers:

SudInfoEurovision 2019: action de protestation devant la RTBF et la VRT contre l’Eurovision en Israël

7sur7Action devant la RTBF et la VRT contre l'Eurovision en Israël

7sur7Pas de finale de l'Eurovision pour la Belgique

BX1Action de protestation devant la RTBF et la VRT contre l’Eurovision en Israël

RTBFEn coulisses du concours Eurovision, la bataille pour l’image d’Israël